Kotka on houkutteleva itsensä työllistäjien ja pienyrittäjien kannalta

Miellyttää minua

Toteuttamiskelpoinen

Virkistää taloutta

Tämä idea perustuu omakohtaisiin kokemuksiini, eli on koeteltu ja toimiva, vaikkakin otoskoko on vain 1.

Kotka on jo valmiiksi houkutteleva itsensä työllistäjien ja pienyrittäjien kannalta, varsinkin palveluvientialoilla / korkeaa koulutusta edellyttävillä aloilla. Kotkan valtteja ovat:

  • kaunis ja tiivis kaupunkiympäristö Kotkansaarella
  • vilkas ja kiinnostava kulttuurielämä
  • edulliset asunnot
  • E18-tie Helsinkiin.

Näissähän ei sinänsä ole mitään uutta, mutta tällainen yhdistelmä on erittäin houkuteleva esimerkiksi freelancer-tyyppisesti itsensä työllistävän kannalta, mikäli työ on sellaista, että sen voi tehdä etänä. Yksinyrittäjän tai pienyrittäjän kannalta on tärkeää, että asuinpaikan hinta-laatu-suhde on kohdallaan, ja Kotkassa se on. Erityisesti edulliset asunnot ovat erinomainen asia.

Freelancer / yksinyrittäjä / pienyrittäjä saa samoilla tuloilla Kotkassa itselleen paljon paremman elintason kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Tätä seikkaa kannattaisi korostaa ja markkinoida kohdistetusti, sillä se saattaisi houkuttaa muuttajiksi Kotkaan ihmisiä, jotka tuovat työpaikkansa mukanaan (itse olen juuri tällainen, muutin Kotkaan vuonna 2010). Myös työosuuskunnat ovat tulemassa yhtä tunnetummiksi ja yleisemmiksi, ja esimerkiksi Pellervo järjestää jatkuvasti koulutuksia työosuuskuntien perustamisesta. Tällaista yrittäjyyskoulutusta voitaisiin ajatella Kotkassakin pidettävän.

Moni freelancer / yksinyrittäjä / pienyrittäjä toimiii palveluviennissä, ja palveluvientihän on voimakkaasti kasvava ala. (http://kaisahernberg.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217701-se-oikeasti-kasvava...). Palveluvientihän ei ole paikkaan sidottua, ja jälleen tässä olisi tarjolla kasvuala Kotkalle.

Jotkin yksinyrittäjistä / pienyrittäjistä tarvitsevat yritystoimintaansa paljon tilaa, esimerkiksi studioiden muodossa. Teollisuuskiinteistöjä saattaisi olla vapaana tällaisiin tarkoituksiin, tietysti edullisesti.

Yhteenvetona:

Kotkalla on paketti vahvuuksia, joilla se voi houkuttaa korkeasti koulutettuja itsensä työllistäjiä. Kotkan kannattaa markkinoida näitä vahvuuksia aktiivisesti ja kohdennetusti. Moni itsensä työllistäjä työskentelee palveluviennin alalla, joka on voimakkaasti kasvussa oleva ala. Näin Kotka pääsisi tämänkin kasvualan imuun. Yritystoiminnalla on lisäksi tapana kasvaa, ja kenties näin saamme Kotkaan myös kasvuyrityksiä, joihin syntyy lisää työpaikkoja.