Tuesta oikeaan starttiin

Miellyttää minua

Toteuttamiskelpoinen

Virkistää taloutta

Kategoria: Toteutus

Yhteistyötahot: Kotkan Kauppatie ry sekä kaikki alla mainitut työllistävät tahot

Iso kuva: Sopii malliksi kaikkiin yritysmuotoihin ja kaiken kokoisiin yrityksiin. Malli mahdollista monistaa koko maahan.

Nimi: Tuesta oikeaan starttiin

 

Työllistävillä ja työhön valmistavilla organisaatioilla esim. Sotek-säätiössä  ja Työ- ja elinkeinotoimistossa sekä eri kouluissa on malli, jossa saadaan työkokeiluihin ja työllistämisohjelmiin nuoria, työttömiä, pitkäaikaistyöttömiä, maahanmuuttajia sekä työrajoitteisia henkilöitä eri rahoitusmalleilla.

Ongelma: Kun yksittäinen henkilö hakee paikkaa työharjoitteluun ja työllistymiseen, on yrittäjällä suhteellisen helppo tarttua apuun ilman isompaa sitoutumista. Kun työkokeilujakso loppuu, samalla useimmiten päättyy väylä työllistyä. Usein aitoa tarvetta tai mahdollisuutta palkkaukseen ei ole. Tällöin tukirahat ovat usein osittain hukattu.

Ratkaisu: Kartoitetaan yrittäjän tarvetta etukäteen, selvitetään millaista apua hän tarvitsee yrityksen kehittymisessä tai jopa tuodaan valmiiksi näkemys erilaisista mahdollisuuksista kehittyä ja laajentaa liiketoimintaa, jolloin työllistäminen mahdollistuu helpommin. 

Pyritään yhdessä löytämään näkökulmia, kuinka tietyllä avulla yritys ja yrittäjä voisi aidosti saada jonkun työllistymään yritykseensä. Malliksi toimisi myös yrityksen oheen rakennettu malli, jossa yrittäjä voisi saada synergiaetua varsinaisen ydinliiketoiminnan yhteyteen luomalla uusi palvelu. Työllistäjä tuo uuden palvelun joko normaalilla työsuhteella tai mahdollisesti esim. toiminimellä, jolloin työllistyjä vastaisi itse ansioistaan toisen yrittäjän avulla.

Esimerkiksi kangaskaupan oheen tehdään ompelupalvelu tai mittauspalvelu, ravintolan yhteyteen tehdään ruokalähetin palvelu, kauneushoitolaan luodaan uusi palvelu (kynnet, kampaukset, hoidot jne.), rautakaupan yhteyteen tehdään rakennuspalvelu, ruokakaupan yhteyteen tehdään kotilähetti- tai ateriapalvelu, minkä tahansa kaupan yhteyteen etämyyntipiste vilkkaamille kauppapaikoille, kuten kauppakeskuksiin tai toreille.

Kun kartoitus on tehty, yrittäjä pääsisi haastattelemaan muutamia asiantuntija organisaatioiden ennalta kartoitettua hakijaa ja valitsemaan sopivimman vaihtoehdon. Harjoittelujaksolla työntekijää ja yrittäjää sparrataan koko ajan ja tavoitellaan yhdessä työllistymistä. Tämä malli laittaa myös molemmat osapuolet pohtimaan ja rakentamaan tulevaisuutta. Mikäli yritys ei harjoittelunkaan jälkeen pysty työllistämään täysipäiväisenä, on myös mahdollista että yksi ihminen työllistyy useamman yrittäjän työtarpeista.

Pähkinänkuoressa: Yrittäjän tarvetta sekä halua kehittää ja luoda lisää työpaikkoja, helpotetaan jo olemassaolevan kannuste, tuki ja työllistämispalveluiden avulla paremmin tuloksin. Projektissa myös työntekijä sitoutuu ottamaan vastuuta kehittääkseen työpaikkansa mahdollisuutta työsuhteen jatkamiseen. Tällöin tärkeää on alkukartoitus, että saadaan oikeankaltaiset työtarpeet kohtaamaan.

Malli ei estä perinteistä mallia, mutta tuo uutta lähestymistapaa asiaan.

Kun asia on pitkälle mietitty oikeasta näkökulmasta, on siihen helpompi tarttua asian vaatimalla tahtotasolla.

 

Samuli Kansa

Kotkan Kauppatie Ry